Cofan logoCOFAN LODGE & CUYABENO RONDE

Klik hier voor 5 talen:

EnglishEspaŮolFranÁaisNederlandsDeutsch

 

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE

ALLES OVER PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET BESTE TROPISCHE REGENWOUD VAN ECUADOR; Ecologie, Klimaat, planten en dieren met Schitterende Fotos

Plantengroei en bloemen van het regenwoud

Over het algemeen, bieden de warme vochtige omstandigheden van de tropische jungle hele jaar door optimale omstandigheden voor planten. Daarom vindt men veel meer soorten in de tropen dan in gematigde klimaten. Lees meer over zo'n 400.000 soorten planten van de vegetatie van het tropisch regenwoud. Lees hier meer over de vegetatie van het tropische regenwoud. Wetenschappers hebben de grootste variatie in plantensoorten gevonden in het regenwoud van het Cuyabeno Reservaat in Ecuador. Cuyabeno, samen met National Park Yasuni kunnen op de rijkste in plantendiversiteit in de wereld bogen.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over onze Cofan Lodge, onze Cuyabeno programmas. Hier vind je onze prijzen. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken. Als je onze fotos mooi, of onze info nuttig vindt kan je anderen helpen die pagina ook te vinden door de delen met onze meeschuivende "leuk" bar.  Facebook Like

 

Er zijn verscheidene redenen waarom Cuyabeno rijker is aan plantensoorten dan Amazone parken in de buurlanden:

  • Cuyabeno ligt nog deels in de Andes uitlopers, en heeft daardoor nog soorten die de ecologische omstandigheden van de beneden-Andes vereisen;

  • De langzaam stromende rivieren en de meren in de bovenste-stroomgebieden bieden de ecologische omstandigheden van ďblack-waterĒ die gunstig zijn voor bepaalde aquatische levensvormen, terwijl "koffie en melk" wateren in overvloed voorkomen in de Amazone;

  • Zowel goed gedraineerde "tierra firma" ecosystemen in heuvels als moeras ecosystemen komen in het reservaat voor;

  • Het reservaat ligt precies gelegen op de evenaar, waar seizoensgebonden schommelingen zijn relatief gering zijn en waar het zelfs tijdens het "droge seizoen" regent.

 

Van de 2 Ecuadoriaanse mega-parken, is Cuyabeno zeker het snelst te bereiken, en met de veel lage epiphyte begroeide bomen, zult daar veel meer Amazonewoud planten kunnen zien dan in Yasuni. Het Cuyabeno Reservaat is buitengewoon rijk aan planten van het tropische regenwoud. Maar wanneer je naar het Amazone regenwoud gaat, verwacht dan niet dat ťťn of meerdere bomen of planten tegelijkertijd staan te bloeien. Omdat het bos zo soortenrijk, zal zelden ťťn soort plant of boom het landschap domineren, zoals we uit Nederland kennen met eike- en dennebossen. Bloemen vind je verspreid door het bos, vaak groeiend als een epifiet op boomtakken. We hebben wat foto indrukken gegeven van wat je in het oerwoud zoal kunt tegengekomen aan planten en ook wat paddestoelen. zodat je daar alvast van kunt genieten als een voorproefje op je reis.Wij hopen dat je binnenkort ook zult toetreden tot de de bevoorrechte reizigers die de Amazone hebben leren kennen en genoten hebben van de wonderen van de jungle vanuit onze Cuyabeno Lodge aan het Cuyabeno Meer.

 

Het zonlicht op de bosbodem van het tropisch regenwoud is zo minimaal, dat er maar weinig plantensoorten kunnen gedijen. Dit heeft geresulteerd in de evolutie van planten die op kunnen leven: Epifyten. Ze kunnen groeien op boomstammen, takken, bladeren en bovenop andere Epifyten. Elke boom is een ecosysteem op zich waarop vele verschillende plantensoorten groeien, zoals bromelia's, orchideeŽn, cactussen, Aronskelkachtigen, mossen, varens en korstmossen.

 

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Epifieten op Macrolobiumbomen.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Epifitische cactus Cuyabeno Meer, Ecuador

Epifyten vormen hun eigen ecosystemen op de taken van bomen.

 

Bromelias

Met meer dan 2000 soorten, zijn Bromelias zeer prominent aanwezig in Cuyabeno. Je vindt ze soms op de grond, maar meestal als Ephiphytes op takken. De bladeren van de Bromelias groeien om de stengels heen waardoor er kleine holtes ontstaan waarin zich regenwater ophoopt. Soms kan een plant wel inkele liters waterbevattemn. in afwezigheid van vissen, bienen deze kleine plasjes water een veilige omgeving voor veel ongewervelde dieren en amfibieŽn: kikkers, samen met hun kikkervisjes en salamanders met hun larven. Evenals andere beestjes, zoals slakken, kevers, muggenlarven, enz. Wanneer dieren in het water sterven, vergaan ze en dienen ze als meststof voor hun waardplanten. Omdat Bromelias voorkomen in vele kleuren zoals paars, blauw, oranje, rood, geel komen ze steeds meer in de mode als sierplanten. Uiteraard ken je onze favoriete Bromelia, de ananas.

 

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Bromelia are Amazon rainforest plants growing at the Cuyabeno LodgePLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Bromelias op Macrolobial bomen in  Cuyabeno.

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Bromelias komen voor in vele vormen en kleuren.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Bromelias hebben some water in hun bladoksels waar kwakbollen van amphibiŽn veilig kunnen opgroeien.

In de bladoksels van veel Bromelias hoopt zich water op dat kan dienen als veilige broedplaatsen voor amphibie larven.

 

OrchideeŽn

Geen enkele groep hogere planten is zo groot als de orchideeŽn familie. Alleen al in het Amazone oerwoud zijn zo'n 20.000 soorten bekend, waar ze hoofdzakelijk als epifyten op bomen groeien. De vele soorten komen in alle kleuren van de regenboog voor, inclusief groen. OrchideeŽn behoren inmiddels tot de succesrijkste planten voor de kasbouwsector omwille van hun schitterende vormen en kleuren en de duurzaamheid van de bloemen.

 

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Lila orchidee in het oerwoud.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Witte orchidee in het oerwoud.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Geel-bruine orchidee in het oerwoud.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Bruine orchidee in Cuyabeno.

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Lila bloemen in het vloedbos. PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: De Panama Flame heeft zijn bloemen direkt uit de houtige taken en stam.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Gele orchideeŽn in het oerwoud.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Violette orchideeŽn van Cuyabeno.

De kleuren en vormen van orchideeŽn zijn altijd een bron van inspiratie.

 

Klimpanten en lianen

Klimplanten en lianen maken deel uit van een gespecialiseerde levensvorm die heeft op een heel eigen wijze omgaat met de geringe lichtomstandigheden in het bos. Klimplanten groeien in hoog tempo langs boomstammen omhoog, om zo het daglicht te kunnen bereiken in de boomkruinen. Ze hechten zich met zuignapjes en klimwortels vast aan de bomen, of werken zich al kronkelend met klimranken langs hun gastheer omhoog. Lianen zijn dikke houtige klimplanten van de tropen en sommigen kunnen uitgroeien tot enkele honderden meters lang verspreid over vele kronen.

 

Een speciale klimplant is de Strangler Fig of wurgliaan een veel voorkomende naam voor vele soorten klimplanten die de stam van een gastheer boom volledig omwikkelen en uiteindelijk verstikken ďwurgenĒ. Als de gastheer boom sterft, blijft heeft zich een nieuwe boom ontwikkeld met een holle stam.

 

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Lianen groeien razendsnel langs boomstammen omhoog.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Een liaan heeft een boompje volledig omstrengeld.

Een enorme liaan. Deze kunnen wel enkele hectaren boomkruin bedekken.

De bodem van het maagdelijke oerwoud krijgt zo weinig licht, dat er maar heel weinig planten kunnen groeien.

 

Lianen groeien razendsnel langs de boomstam van hun "waard" omhoog. Op de foto rechts kan je behalve een liaan die een stammetje volledig heeft ingekapseld, ook zien hoe weinig planten er maar op de grond groeien in een volwassen regenwoud.

 

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: wurgliaan omringt al het grootste deel van de stam.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Strangle Vine of wurgliaan.

Verscheidene fasen van het "wurgen" door een "wurgliaan".

 

Heliconias

Heliconias zijn prachtige kleurrijke Amazonebloemen die voorkomen in een veelheid van kleuren, vormen, patronen en maten, waardoor ze steeds populairder beginnen te worden als sierbloemen. Sommige bloemen hebben hele speciale vormen waardoor alleen bepaalde soorten kolibries en nachtvlinders bij hun nectar klieren kunnen.

 

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: heliconia in Cuyabeno.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: heliconias komen algemeen voor in de jungle. PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Heliconias zijn vaak pionier planten in secundair bos.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Heliconia die vaak in Cuyabeno geplant wordt.

Felgekleurde heliconias.

 

Zomaar Wat andere schitterende bloemen van het tropische regenwoud:

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Paarse vlinderbloemige langs de rivier. PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Lila bloemen langs de rivier.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Paarse bloemen langs de rivier.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Een epifitische cactus met enorme gele bloem.

AMAZON FOREST PLANTS, ECUADOR: Achiote of lippestift boom levert een natuurlijk kleurstof.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Cuyabeno, witte bloem langs de rivier.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: roze bloem in Cuyabeno.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Upper Amazon rainforest plant: Vlinder peulen groeien langs de rivier.

Nog wat bloemen uit het oerwoud.

Naaldbomen in Zuid-Amerika

Er groeien geen inheemse pijnbomen in Zuid-Amerika. De zuidelijkste pijnboomsoorten groeien in Midden-Amerika tot hun zuidlijkste grens in Nicaragua. Maar er zijn wel enkele andere coniferen in Zuid-Amerika, met name Podocarpus-bomen. In Ecuador is het Podocarpus National Park ernaar vernoemd, en in ArgentiniŽ vind je de Monkey Puzzle Tree, Araucaria araucana, maar die genera zijn alle Zuid-Amerikaanse coniferen, zoals de Pinus Radiata en P. Sylvestris, aangeplants. In de Andes van Ecuador, werden destijds soorten uit het noorden geÔntroduceerd en uit AustraliŽ geintroduceerd.

Macrolobium moerasbossen in de Amazone

Van de uitlopers van de Andes tot de Atlantische Oceaan is het hoogteverschil slechts ongeveer 300 meter over een afstand van ongeveer 3000 km, met andere woorden een gemiddelde van 10 cm per kilometer. Onder dergelijke omstandigheden is overstroming heel gebruikelijk en zijn er veel moerasbossen. Een van die moerasbossen is het Macrolobium-bos in het natuurreservaat Cuyabeno. Macrolobiumbomen zijn bedekt met ontelbare epifyten, die in sommige gevallen een dikte tot 1 m kunnen bereiken.

 

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Macrolobium groeit diep in het water.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Macrolobium bonzoi boom.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Macrolobium holle boomstam.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Macrolobium wordt overgroeid met epifieten.

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Macrolobium vloedbos. PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Macrolobium vlinderbloemige bloeiwijze.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Macrolobium witte bloempjes.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Macrolobium peulen of zaden.

Zelden gefotografeert, kan je hier de bloemen en peulen zien van Macrolobia bomen.

 

De Macrolobium-vloedbossen groeien in de ondiepe zones van de Cuyabeno en andere meren, waaronder in Lagarta Coche aan de grens met Peru. Deze bonsay-vormige peulvruchtenbomen staan op diepte in water waar andere bomen niet kunnen overleven; tot wel 3 m diep tijdens hoge waterstanden. In het droge seizoen, kunnen ze af en toe droog staan. Hun bladeren zijn favoriet voor hoatzins, terwijl er soms wel een meter dik tapijt van epifyten op de takken kan groeien die micro-ecosystemen op zichzelf vormen. Overigens komen Macrolobiums ook op plekken in het bos voor die minder vaak overstromen. Daar vormen zij normale bomen als onderdeel van het regenwoud.

 

Nog wat andere indrukwekkende boomvormen

PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Steunberen van de boomstam helpen deze woudreus helpen hem overeind te houden.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Holle boomstam van een volwassen strangler vine of wurgliaan.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Epifitische varens.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: wortels vanaf de stammen vormen een "zoetwater mangrove"

 

Sommige woudreuzen zijn zo lang en zwaar, dat ze steunwortels nodig hebben om ze te ondersteunen. Met name wurglianen kunnen gezonde holle bomen zijn. Een deel van het gewicht van bomen bestaat uit de dikke lagen epifyten, die grote hoeveelheden water kunnen opnemen, die de bomen nog extra zwaar maken. Andere bomen leven langs meren of rivieroevers en hebben talloze lucht wortels die van hun takken naar beneden groeien en dus lijken op "zoetwater mangroven".

 

Paddestoelen

AMAZON FOREST PLANTS, ECUADOR: Lichtgevende simbiotische schimmel die schors van stam bedekt.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: ťťn van de talloze elvenbanken.PLANTENGROEI EN BLOEMEN VAN HET REGENWOUD IN DE AMAZONE: Gele slijmzwam.AMAZON FOREST PLANTS, ECUADOR: Parasitische schimmel op mier.

 

Met al die nattigheid maken paddestoelen en schimmels een belangrijke deel uit van het oerwoud. Terwijl de meesten dood materiaal omzetten zijn er ook predatoren die in insekten leven en schimmels die een symbiotische relatie hebben met bomen. Links een symbiotische schimmel die de hele schors van een boom bedekt en in de nacht oplicht. Een andere schimmel groeit in een levende boom, terwijl geheel rechts een schimmel groeit uit het lichaam van een mier die hij heeft gedood.

 

COFAN LODGE EN PARKS & TRIBES Reisbureau

Straat: Las Casas, Zijstraat: Jose Coudrin, 2 blocks above the Occidental Highway

Cantůn Quito, Prov. Pichincha, Parroquia Belisario Quevedo

Tel: (++593)(02) 2 2324 4086, Mobiel: (++593) (0) 99 283 2187 Verenigde Staten: (++)1 304 901 0718

Email: info@parks-and-tribes.com

GEEN SEXI VIDEO'S MAAR GOEDE INFORMATIE VAN ECHTE ECUADOR KENNERS