Cofan logoCOFAN LODGE & CUYABENO RONDE

Klik hier voor 5 talen:

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutsch

 

KLIMAAT AMAZONEBEKKEN

Klimaat in het Amazonebekken

Er is in de Amazone sprake van een nat en een droog seizoen. Niet dat het niet regent in het "droge" seizoen, het regent minder gedurende die tijd. Gewoonlijk begint het droge seizoen in december en eindigt die begin of midden maart. Maar dit zijn algemene tendenzen. Je kunt zomaar een relatief droge periode hebben in het natte seizoen en omgedraaid in het droge.

 

Voor het transport naar het Cuyabeno Meer is de regenval erg belangrijk. Gedurende de piek van het droge seizoen kan het meer grotendeels droogvallen. Op zich is dat erg interessant, want dan zitten alle waterdieren, zoals de kaymannen bij elkaar op een kluitje in het overgebleven water. Maar voor het transport is dat een probleem, omdat er erg weinig water door de rivier stroomt. 

 

Hoe betrouwbaar zijn deze indicaties? Deze aanduidingen zijn slechts algemene karakteristieken van het klimaat in het Amazonebekken, en jaarlijkse schommelingen van de gemiddelden zijn heel gewoon. Eigenlijk elk moment van het jaar kan het regenen, warm zijn of zelfs koud. Ongeacht wat je op het internet leest, is het weer in het tropisch regenwoud van het Amazone gebied  behoorlijk variabel! Als eerste moet opgemerkt worden dat in 24 uur de temperaturen meestal aanzienlijk variëren. Wanneer de zon rond 12.00 uur staat, leidt dit gemakkelijk tot temperaturen van 30 - 34° C, met de hogere temperaturen tijdens het droge seizoen. Maar in de avonden, dalen de temperaturen snel en worden zeer aangenaam. 'S nachts zijn de temperaturen zo laag dat u een dunne deken nodig heeft, en in de ochtend wordt het niet heet vóór 10 uur. Ja, het grootste gedeelte van de tijd is het weer in Cuyabeno buitengewoon aangenaam en heb je geen airco nodig.

 

Dus het regent in het Amazonebekken? Reken maar! Toen ik 4 decennia geleden voor het eerst in het tropisch regenwoud was, verbleef ik in een biologisch station. Als jonge bioloog, net uit het kille klimaat van Nederland werd ik de eerste ochtend wakker met motregen op het metalen dak. Slecht weer om vogels te kijken dacht ik en ik ging weer slapen. Een paar uur later kwamen mijn senior collega's biologen terug uit het regenwoud in natte nylon poncho's maar met voor de rest droge kleren en ze vroegen me wat er aan de hand was en waarom ik niet met de ochtend excursie was mee gegaan. Ik zei dat het geen nut had, omdat het regende en er dan geen vogels zijn. Ze lachten sarcastisch en zeiden: Man, dit is het tropisch regenwoud! Het regent altijd en de vogels en zoogdieren komen evengoed te voorschijn, zelfs als het regent. Ik heb die fout nooit meer gemaakt. In het tropische regenwoud ga je onder alle weersomstandigheden er op uit om naar wilde dieren te kijken, weer of geen weer.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over onze Cofan Lodge, onze Cuyabeno programmas. Hier vind je onze prijzen. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken. Als je onze fotos mooi, of onze info nuttig vindt kan je anderen helpen die pagina ook te vinden door de delen met onze meeschuivende "leuk" bar.  Facebook Like

OUR PARKS AND TRIBES ECO TOURS

(Scroll down for the rest of this current page)

AMAZON RIVER CRUISE ECUADOR: In Ecuador, birding is for all ages.

 NEW! CUYABENO DAY TRIP

For those that are limited in time, we are now organizing the Cuyabeno Day Trip that takes you at 9 AM from the park entrance to the surroundings of Lake Cuyabeno, to the Siona village and back by 5 PM.

 

 

 

Price: from $ 99

 1 día

RÍO NAPO LODGE TOUR, ECUADOR: La plataforma en el árbol de Ceibo de la comunidad Kichwa Añagu.

NEW YASUNI / NAPO RIVER TOUR

Lodges along Yasuni ­ National Park are excessively expensive and excursions are just organized close to each lodge. We developed a fabulous and affordable tour to all the highlights along the Napo, while staying in 2 different decent Quichua lodges.

 

 

Price: from $ 450

3 days

viaje a Cuyabeno

 NEW LAGARTOCOCHE EXPEDITION

The most remote part of the Amazon is the Lagartocoche lake system at the border with Peru. Hosted in a Secoya Indian Village.

 

Price: from $ 450

 4 days

admirando la increíble vida silvestre

CUYABENO LOOP

The Cuyabeno Loop explores the breathtaking scenery of the lower Cuyabeno and Zabalo Rivers and the Cuyabeno Lake. Watch the amazing birds and wildlife. Pass 2 nights with the amazing Cofan Indians in the Cofan Lodge and enjoy 2 nights of comfort in the famous Cuyabeno Lodge.

Price: from $ 799

5 days

 

admirando las increíbles aves

COFAN LODGE PROGRAMS

Located in Southern Cuyabeno, the Cofan Lodge is the only lodge in that part of the Cuyabeno Wildlife Reserve with quality programs and great facilities. It is owned by the Cofan Indians and provides a totally different experience from any other lodge in Cuyabeno.

 

 

Price: from $ 450

4 days

Laguna Cuyabeno

CUYABENO LAKE PROGRAMS

The Cuyabeno Lake Programs explores all the wild places surrounding the Cuyabeno Lake. Bonsai-shaped Macrolobia trees with the whispering of the mysterious prehistoric Hoatzin birds and the noisy Blue and Yellow Macaws. Our Cuyabeno Lodge is on the best location, because we were the first lodge and chose the best location right on a seasonal island in Lake Cuyabeno.

Price: from $ 390

4 - 5 days

 

Chimborazo con Lamas

ANDES CUSTOM ECO TOURS

Our Northern Andes Tour lets you get a taste of some of the best Andean National Parks, visiting the highest groves in the world: the Polylepis trees, the highest mountain in the world calculated from the center of the Earth, the Chimborazo with Vecunhas and Lamas, the highest active volcano in the world, the Cotopaxi.

 

Price: from $750

5 days

Cascada San Rafael

NATIONAL PARKS TOUR

Our National Parks Tours take you on a fantastic journey along the best possible sample of Andean and coastal parks. They have been designed to complement Galapagos and/or Amazon cruises. They can start from different places, particularly Quito, Guayaquil and Cuenca. While the full program lasts 9 days, it is possible to make a limited selection of parks, like the 6 days' "Andes and Coast" module.

Price: from $ 1999

9 days

 

Bartelome ent Galapagos

GALAPAGOS LAST MINUTE

We have a fabulous selection of Galapagos programs, including cruises, island hopping, scuba diving or relaxing on one of the many different hotels varying from modest inns to deluxe resorts.

 

 

Price: from $ 550

From 3 days

25 COOLEST THINGS TO DO IN PERU [LIMA,CUSCO, MACHU PICCHU]: Inca wall in Cusco.

PERU HIGHLIGHTS

A fabulous program for visiting the most famous cultural highlights Lima, Cusco, Machu Picchu and the Sacred Valley. At the same time it serves as the Lima hub for the Peru National Parks Tour. This module is an extension to our National Parks Tour Ecuador and/or Galapagos National Park and/or Amazon Cruises.

Price: from $ 1199

7 days

Continuación del presente tema

 

 

Nu is het ook weer niet zo dat het de hele tijd regent. Meestal valt de regen in buien, maar op zijn minst één bui per dat is heel normaal, en die kan afgewisseld worden met zonneschijn. Maar als je pech hebt tref je een aantal dagen dat het nauwelijks stopt met regenen, al dat gebeurt niet vaak. Als je op het ergste voorbereid bent, dan is elk uur zonneschijn er een vreugde, en de meesten van jullie zullen waarschijnlijk veel uren vreugde beleven.

 

Wat we wel adviseren is dat je zo'n waterdicht verrekijkertje meeneemt. Vanaf November 2012 zullen wij ze beschikbaar hebben voor verhuur, maar neem je eigen mee als je kunt want je zult er je hele vakantie plezier van hebben.

KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: verrekijkertje

Bij de lodge hebben we poncho's en rubberen laarzen om er voor te zorgen dat je altijd van de jungle kan genieten als je bij ons te gast bent. Dat gezegd hebbende, gebeurt het niet zo vaak dat het elke dag regent. De regen komt meestal in buien en na een tijdje is het weer droog.

 

Natte seizoen in het Amazonebekken

De oppervlakte van de meren waar de Cuyabeno Lodge zich bevindt, heeft de vorm van een gigantische schotel met een relatief smalle uitgang naar het zuiden. Dus als het regent, vult de schotel zich met water, waardoor de meren en moerassen zich vullen met water. De hoeveelheid neerslag varieert sterk over het jaar. Er zijn uitbarstingen van regenval die snel de "schotel" opvullen en de waterspiegel kan gemakkelijk 5 meter boven het normale niveau stijgen. Tijdens zulke hoog water, dat verscheidene maanden kan duren, stijgt de Cuyabeno boven de rivierbedding en grote stukken oerwoud worden overstroomd. Tijdens dergelijke perioden komen de vissen het woud in om zich te voeden en om kuit te schieten en ze worden gevolgd door de Amazone dolfijnen. Een grote groep van Koningsgieren leidde ons naar een dode dolfijn diep in het woud. Hij werd opgesloten toen het water zich terug trok. Als pioniers in ecotoerisme, hadden we de eerste keuze en we kozen een van de weinige heuvels in het hele gebied en onze lodge is nooit ondergelopen. De meeste andere accommodaties zijn op de rivieroevers gebouwd, die gedurende de natte seizoenen onderlopen.

 

Het Amazone gebied van Ecuador beslaat ongeveer 40% van het land en speelt een belangrijke rol in de economie van het land, hoewel slechts 3% van de bevolking woont. Dit komt voornamelijk door de olieputten in het noorden van de regio, die de Ecuadorianen de "Oriente" noemen, wat "Oost" betekent. Hoewel schijnbaar minder belangrijk is de kleinschalige ecotoerisme van lodges, maar omdat ze Ecuador's toeristische product completeren, zijn ze in feite veel belangrijker dan de meeste Ecuadorianen realiseren. Het klimaat is vochtig met een zeer hoge regenval, die dicht bij de Andes, in Puyo (eerste twee grafieken) en Tena, kan wel oplopen tot zo'n  4400 mm regenval per jaar.

 

KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Puyo klimaatsgegevens.KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Puyo gemiddelde temperaturen.

Gegevens van Puyo, nabij de Andes.

 

KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Lagoagrio maandelijkse regen data.KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Lagoagrio gemiddelde temperaturen.

Gegevens van Lagoagrio op 60km van Cuyabeno.

 

Verder oostelijk in de laaglanden, is de regenval gemiddeld 3500 - 3200 mm  per jaar en een gemiddelde temperatuur van 23 - 25 C. Deze waarden zijn echter zeer grof en de temperaturen liggen lager in de uitlopers van de Andes, waar de Cuyabeno meren zich bevinden. Zo loopt de temperatuur tot 27 C in Leticia, in het oosten van Colombia. Gemiddelde Amazon regenval toont een west-oostelijke gradiënt, met gemiddelde waarden die naar het oosten afnemen. Zo ontvangt Lago Agrio 3500 mm, Tarapoa bij de Cuyabeno-meren ontvangt ongeveer 3300 mm regenval per jaar, terwijl we 3200mm voor het Lagartacoche-gedeelte van de reserve aan de grens met Peru schatten, om minder dan 3200mm te ontvangen.

 

KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Tarapoa airport maximum en minimui temperaturen.KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Tarapoa Airport regen cijfers.

 

KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Tarapoa Airport temperatuur gegevens.KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Tarapoa 2016 regenval.

Neerslag in Lagoagrio (Boven) is het laagste in december, met een gemiddelde van ongeveer 200 mm. De meeste regenval valt in juni, met een gemiddelde van 345 mm. In Tarapoa, 10 km van de ingang van het Puente Park, zijn de gegevens erg vergelijkbaar (midden en onder. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Lagoagrio is 3500 mm, voor Tarapoa 3300mm, die aantoont hoe de regenval afneemt, verder weg van de Andes..

Met een gemiddelde temperatuur van 25,7 ° C in Lagoagrio is November iets warmer dan de rest van het jaar, terwijl de gemiddelde temperaturen in juli iets lager zijn bij 24,1 ° C. Het is de laagste gemiddelde temperatuur van het hele jaar. Eronder vind je de neerslaggegevens voor Tarapoa in 2016.

 

Klimaatsgegevens Puyo, elevation 925m

 

January

February

March

April

May

June

July

August

September

October

November

December

Avg.  (°C)

21.4

21.5

21.5

21.6

21.3

20.6

20.4

21

21.4

21.5

21.9

21.8

Min.  (°C)

16.9

17

17

17

16.9

16.1

16

16

16.2

16.3

16.9

17

Max.  (°C)

25.9

26.1

26.1

26.2

25.8

25.2

24.9

26

26.7

26.8

26.9

26.6

Avg.  (°F)

70.5

70.7

70.7

70.9

70.3

69.1

68.7

69.8

70.5

70.7

71.4

71.2

Min.  (°F)

62.4

62.6

62.6

62.6

62.4

61.0

60.8

60.8

61.2

61.3

62.4

62.6

Max.  (°F)

78.6

79.0

79.0

79.2

78.4

77.4

76.8

78.8

80.1

80.2

80.4

79.9

Rainfall (mm)

296

298

420

455

401

440

370

312

344

361

357

349

Puyo ligt op de Andesflanken waar de wolken omhoog gedreven worden en gigantisch veel regen veroorzaken. Tussen de droogste en natste maand variëert de regenval 159 mm; De gemiddelde temperatuur variëert 1.5 °C.

 

Vanaf Lagoagrio beginnen de echte Amazone laaglanden.

Klimaatsgegevens Lagoagrio, elevation 300m

 

January

February

March

April

May

June

July

August

September

October

November

December

Avg.  (°C)

24.8

24.8

24.6

24.5

24.2

24.1

24

24.3

24.9

25.2

25.3

25.1

Min.  (°C)

19.7

19.9

19.9

19.9

19.7

19.7

19.5

19.3

19.8

20

20.2

20

Max.  (°C)

29.9

29.7

29.4

29.1

28.8

28.6

28.5

29.3

30

30.4

30.4

30.3

Avg.  (°F)

76.6

76.6

76.3

76.1

75.6

75.4

75.2

75.7

76.8

77.4

77.5

77.2

Min.  (°F)

67.5

67.8

67.8

67.8

67.5

67.5

67.1

66.7

67.6

68.0

68.4

68.0

Max.  (°F)

85.8

85.5

84.9

84.4

83.8

83.5

83.3

84.7

86.0

86.7

86.7

86.5

Rainfall (mm)

215

228

308

381

360

342

302

223

264

309

299

246

Tussen de droogste en natste maand variëert de regenval  166 mm; De gemiddelde temperatuur variëert 1.3 °C.

 

Tarapoa is typerend voor de omstandigheden van het Cuyabeno Meer.

 

January

February

March

April

May

June

July

August

September

October

November

December

Avg.  (°C)

25.3

25.4

25.2

25.1

24.9

24.7

24.1

24.7

25.2

25.5

25.7

25.6

Min.  (°C)

20.3

20.5

20.6

20.7

20.4

20.4

19.9

19.9

20.2

20.3

20.6

20.5

Max.  (°C)

30.4

30.3

29.9

29.6

29.4

29

28.4

29.5

30.3

30.7

30.9

30.8

Avg.  (°F)

77.5

77.7

77.4

77.2

76.8

76.5

75.4

76.5

77.4

77.9

78.3

78.1

Min.  (°F)

68.5

68.9

69.1

69.3

68.7

68.7

67.8

67.8

68.4

68.5

69.1

68.9

Max.  (°F)

86.7

86.5

85.8

85.3

84.9

84.2

83.1

85.1

86.5

87.3

87.6

87.4

Rainfall (mm)

223

214

305

342

321

345

314

236

251

296

282

202

 

Klimaatsgegevens van Nuevo Rocafuerte aan de border met Peru geven de situatie weer van Lagarto Cocha.

Klimaatgegevens Nuevo Rocafuerte, elevation 180m

 

Período

Jan

Feb

Mar

Apr

May

Jun

Jul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

Precipitación (mm)

1976-1990

160.9

188.5

238.7

312.0

361.6

330.5

273.2

241.4

223.7

256.9

209.8

150.0

Días con lluvia*

1976-1990

13.0

12.0

15.0

18.0

20.0

20.0

19.0

16.0

14.0

17.0

15.0

13.0

 

 

Klimaatsgegevens Iquitos, Peru

Weer station : 3.7 S, 73.2 W, altitude : 126 m

 

Period

Jan

Feb

Mar

Apr

May

Jun

Jul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

Mean Max (°C)

1961-1990

32

31.7

31.9

31.0

30.6

30.4

30.9

31.6

32.1

31.9

31.9

31.7

Mean Min(°C)

1961-1990

22

22.0

22.1

22.1

21.9

21.3

20.8

21.1

21.4

21.8

22.1

23.2

Rainfall (mm)

1961-1990

279

227

279

310

274

190

182

165

189

242

260

282

 

KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Aan het eind van de dag wordt het weer koeler in de Amazone

KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Zonsondergang in Cuyabeno, weer amazone

Bij zonsondergang is de temperatuur zeer aangenaam. Als de avond vordert, kan men soms zelfs een lichte trui nodig hebben.

 

Dramatische zonsondergangen heb je vaak in Cuyabeno.

 

KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: Typisch voor het Amazone klimaat klaren de luchten vaak op bij zonsondergang

KLIMAAT AMAZONEBEKKEN: De ochtenden zijn vaak wolkeloos

Eén van die mysterieuze prachtige zonsondergangen op de Cuyabeno Lodge.

Een excursie in de vroege ochtend zon is zeer comfortabel bij waarschijnlijk zo'n 23 graden Celsius.

 

De Cuyabeno Lodge heeft nooit last van overstromingen omdat die op één van de weinige heuvels in het gehele meren gebied ligt en alle huisjes liggen verscheidene meters boven de hoogst bekende hoog waterlijn zijn gebouwd. Niet voor niets is de lodge gebouwd door een Nederlander die gewerkt heeft bij Rijkswaterstaat smilie

 

Tijdens het droge seizoen, kan het niveau van de Cuyabeno Rivier zo laag komen te staan dat die onbevaar wordt voor de gemotoriseerde kanos waardoor de bezoekers de meren niet kunnen bereiken. Dit treft alle lodges hetzelfde. De meeste jaren echter blijven de meren bereikbaar. Over de afgelopen 20 jaar is het ons 5 keer overkomen dat we de lodge een aantal weken moesten sluiten. In het droge seizoen zijn er meestal meer dieren die hun /paartijd hebben en komen ermeer bloemen uit, maar dat zijn tendensen. De Hoatzin bijvoorbeeld, paart in het regenseizoen. Zoals je kunt zien is het klimaat in het Amazonebekken  nogal variabel en kan je geluk of pech hebben met het weer.

 

Cuyabenomeer tijdens laag water

Cuyabenomeer tijdens het droge seizoen

Meren, zoals het Cuyabeno Meer, zijn vrijwel altijd ondiep en kunnen droogvallen tijdens droge perioden.

 

Het is interessant om te zien dat er in de tropen zeer weinig Latijns Amerikanen onderscheid maken tussen klimaat en weer en zij gebruiken de twee woorden voor beide betekenissen. (Alleen voor onze Latijns Amerikaanse vrienden: "Klimaat" betekent de algemeen heersende weersomstandigheden van een regio, zoals temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid, neerslag, zonneschijn, bewolking en wind, gedurende het gehele jaar, gemiddeld over een reeks van jaren, terwijl "weer" refereert aan de atmosferische omstandigheden op een bepaald moment op een bepaalde plaats). Ook worden de seizoenen verschillend geïnterpreteerd. Het droge seizoen is de zogenaamde verano (zomer) en de natte seizoen invierno (winter); deze aanduidingen zijn helemaal niet gerelateerd voor zomer en winter op het noordelijk of zuidelijk halfrond. Seizoenen kunnen zo genoemd worden wanneer er een droge / natte periode plaatsvindt. In feite is een zeer gangbare uitdrukking "hace verano/invierno" ("het is zomer/winter") om aan te geven dat de zon schijnt of dat het regent. Het klimaat in Ecuador verandert kennelijk met het uur smiley.

 

De COFAN LODGE en PARKS & TRIBES hebben hun gezamelijke kantoor in:

Straat: Calle Las Casas, Side street: Jose Coudrin, 2 straten voorbij de Occidental Rondweg

Cantón Quito, Prov. Pichincha, Parroquia Belisario Quevedo

Tel: (++593)(02) 2 2324 4086, Cell phone: (++593) (0) 99 283 2187 Whatsapp: (++)1 304 901 0718

Download:Cofan Lodge brochure.

Email: info@cofanlodge.com

Skype: daanvreugdenhil